Retraiteweekenden

Zindroom familie weekend

2017 3 2ev Zindroomweekend 19Op 3, 4 en 5 februari vond het eerste Zindroom weekend plaats voor families met een kind, een broer of een zus met een beperking. Dit weekend werd georganiseerd door een aantal leden van de commissie inclusie van de Landelijke Werkgroep Pastoraat en Zorg. Deze commissie organiseert retraites en weekenden met als doel om te zoeken naar wat mensen met en zonder beperking met elkaar verbindt. De leden van deze commissie zijn allemaal mensen die linksom of rechtsom betrokken zijn bij het wel en wee van mensen met een verstandelijke beperking en die hebben ontdekt dat samen het leven vieren de beste manier is om het te delen. Het leven vieren betekent elkaars dromen van zin en geluk horen, maar het betekent ook zien wat er gedeeld kan worden wanneer de werkelijkheid tegenvalt. Mensen vieren het leven juist omdat ze ervaren dat het niet volmaakt is. Het is deze ervaring die hen maakt tot mensen met zindromen.

Lees verder en bekijk foto's.....

Op vrijdag aan het einde van de middag ontmoetten we elkaar in het restaurant van het vakantiepark ‘Het Grote Bos’ in Doorn. Drie families verbleven dit weekend in een bungalow op het vakantiepark en één familie sloot zich op zaterdag bij ons aan.

Tegen half zes kwamen de eerste deelnemers binnen in het restaurant nadat zij zich hadden geïnstalleerd in hun bungalow. Met een drankje bij de ‘open haard’ hebben we kennis gemaakt met elkaar. En tijdens het eten hebben we elkaar nog wat beter leren kennen. De kinderen vonden al snel hun weg en speelden met elkaar.
Tegen acht uur ging iedereen naar zijn eigen bungalow. Aan het einde van de avond was wie die dat wilde welkom in één van de bungalows om verder te praten bij een drankje en een hapje.
Zaterdag ontbeet iedereen in zijn eigen bungalow en bij de koffie ontmoetten we elkaar opnieuw in het restaurant. De gesprekken van gisteren werden weer opgepakt en vervolgd. Op het programma van vanmorgen stonden zwemmen en/of snoezelen bij Bartiméus, aan de overkant van het vakantiepark. Iedereen genoot van het zwemmen en ook het snoezelen bood mogelijkheden om te ontspannen, maar ook om met elkaar te praten. Na het zwemmen en snoezelen lunchten we in het restaurant van het Grote Bos.
‘s Middags zijn we opnieuw naar Bartiméus gegaan om creatief bezig te zijn. Iedereen heeft zijn of haar gevoelens, dromen, vragen, twijfels, inspiratie en/of moed geschilderd. Deze opdracht leverde opnieuw mogelijkheden op om samen te delen van wat je bezighoudt.
Ook nu waren de kinderen druk bezig met het schilderen, maar ook met elkaar en alles wat er in de soos van Bartiméus te vinden was.
Tegen zes uur stond er in het restaurant een heerlijke maaltijd voor ons klaar.
Zondag hebben we met elkaar de viering in de kapel van Bartiméus meegemaakt. Tijdens de lunch die hierop volgde hebben we onze ervaringen die we opgedaan hadden tijdens het weekend gedeeld. Tegen drieën hebben we elkaar vaarwel gezegd. Wie dat wilde kon tot maandagochtend nog blijven in de vakantiebungalow.

Hieronder staan een aantal uitspraken en ervaringen van deelnemers aan het zindroomfamilieweekend

- We vinden het een heel leuk initiatief om op een ontspannen manier andere gezinnen met een gehandicapt kind te ontmoeten. Natuurlijk kennen we veel andere mensen, maar zo een weekend optrekken met elkaar is toch wel erg bijzonder. Fijn dat er ook brusjes waren en dat iedereen met alle activiteiten kon meedoen.
- Dromen vallen eerst in duigen bij de geboorte van een dochter met handicaps.
Dromen doe je als ouder dat je dochter opgroeit en zelf moeder wordt, en zelf haar leven gaat leven. Na het rouwen en in het weekend voelde ik het weer, droom je over dat mijn dochter gelukkig is en zal blijven en dat er mensen in haar omgeving blijven die haar aanvaarden met alles wat ze is en haar met respect behandelen en helpen waar nodig. Dit gebeurde ook in ons weekend; we gingen met elkaars kinderen om, toonden belangstelling voor hun verhalen en hielpen elkaar.

- Borrel was erg gezellig. Fijn dat die mogelijkheid er is en dat het ook vrijblijvend is.

- Bij het zwemmen hadden wij te laat door dat wij ook mochten gaan zwemmen, omdat we rustig aan het snoezelen waren. Dus het zwemmen was voor ons maar een half uurtje. De volgende keer willen we langer!

- Je even terugtrekken uit de vaak harde wereld, even zijn te midden van mensen die aan een woord genoeg hebben. Dit alles was een verademing.
De ontspannen sfeer, de vriendelijkheid, de heerlijke maaltijden, het roepen in het donkere bos!

- Heel fijn park en goede service. De huisjes waren ook erg geschikt en goed aangepast.

Terugkijkend waren de deelnemers en ook wij als organisatoren van dit eerste Zindroom familieweekend enthousiast. We denken er over na om in het najaar opnieuw een weekend te organiseren.

 

                             Een aantal foto's van het weekend zijn HIER te vinden.

Wija van der Kaaden
Lid van de commissie inclusie van de landelijke werkgroep pastoraat en zorg
en pastor/geestelijk verzorger van Bartiméus.

 

Zindroomweekend: Op zoek naar de schat

DomincanenkloosterVan Vrijdag 9 september 14.00u tot en met zondag 11 september 14.00u 2016 werd een retraiteweekend gehouden in het Doimincanenklooster te Huissen. Een weekend lang werd talent opgegraven en vond een ontmoeting plaats.

                            Een verslag van dit weeken, gemaakt door Gert van de Berkt is hier te lezen of te douwloaden.

 

RERAITEWEEKEND

Van vrijdag 27 februari 2015 14.00 uur  t/m zondag 1 maart 2015 14.00 uur werd een retraiteweekend georganiseerd, waarin op zoek werd gegaan naar bronnen van inspiratie  in de omgang met elkaar. We wilden ontdekken wat 'inclusie' is en wat ons kan motiveren 'inclusief' met elkaar om te gaan. Leidraad voor dit weekend was 'retraite': bezinning, spelen, vieren, theater.


Voor wie was dit weekend: Voor cliënten, familieleden, studenten, geestelijk verzorgers, (basis)pastores, dominees en andere voorgangers.
Accreditatie: De Protestantse Kerk Nederland verleende voor deelname aan de retraite een accreditatie van 0,75 pt.
 

                                                Foto's van het weekend zijn HIER te zien!!!

                                    Een artikel van Zin en Zorg over het weekend is HIER te zien/downloaden